Om kyrkomusike(r)ns identitet

Hur förhåller sig musikerns roll och identitet till kyrkans kallelse och uppdrag och vad ligger egentligen bakom musikens hemvist i våra kyrkor? Över dessa frågor reflekterar här Johannes Landgren ur ett personligt perspektiv.

Vad räknas som kyrkomusik?

Låt oss hoppas att kyrkomusiken kan få fortsätta vara viktigt och i praktiken vara en kärnverksamhet trots besparingar och i tider då kulturen håller på att mista sitt värde.

Civilsamhällets mobilisering av resurser och lärande i kriser

Både vid mindre och mer omfattande samhällsstörningar (i dagligt tal ”kriser”) agerar ideella
organisationer, trossamfund, folkrörelser och andra delar av det civila samhället.

Institutionaliserad tillfällig nödhjälp – en oönskad paradox

Nödhjälp från det civila samhället kan inte accepteras som en hållbar lösning i en nordisk välfärdsregim, som har konstruerats i en universalistisk anda av ansvar.

Normbrytande gudstjänst – en spaning mot framtiden

I denna artikel, den andra av två, beskriver Ninna Edgardh den kristna feministiska liturgiska rörelsen och reflekterar över den. Den första artikeln (Svensk Kyrkotidning nummer 1,2024) följde rörelsens framväxt och denna artikel ställer frågor om nuet och om en möjlig framtid för feministiska liturgier. Utvecklingen i Sverige står i fokus men den sätts in i en internationell kontext.

När kvinnorna reste sig ur bänken – en tillbakablick på feministisk liturgi

I denna artikel, den första av två, beskriver Ninna Edgardh den feministiska kristna liturgiska rörelsen och reflekterar över den. Fokus är i huvudsak på Sverige men den svenska rörelsens sätts in i sin större, globala, kontext