Från Nicea till Stockholm 2025

»Samtidigt finns så här i början på det nya året många tecken som inger hopp.«

När detta första nummer av Svensk Kyrkotidning publiceras 2025 är vi tre dagar bort från att Donald Trump installeras för en andra ämbetsperiod som USA:s president. Många är vi nog som känner både oro och osäkerhet om hur världen kommer att te sig i en tid när både populism och fascism växer till sig på olika platser. Samtiden präglas av stor osäkerhet och sanningen är väl den att ingen riktigt vet vad som nu kommer att hända i världen. Förra året präglades starkt av krigen i både Mellanöstern och Ukraina. Det hopp och kärleksbudskap som varit den gångna julens budskap känns inte sällan mycket avlägset.

Samtidigt finns så här i början av det nya året många tecken som ändå inger hopp. Tecken som bland annat tyder på ett ökat intresse för andliga och existentiella frågor särskilt bland unga och då inte bara i Sverige utan runt om i världen. Allt flera unga söker sig till kyrkan för både dop och konfirmation. Intresset för Jesus och kristen tro ökar. En undersökning om konformation bland unga för något år sedan visade tydligt, med den talande titeln: ”Var är Jesus?”, att konfirmander vill veta mer om kristen tro och lära sig mera om Jesus.

I år är det 1700 år sedan kyrkomötet i Nicea enades om en gemensam trosbekännelse och 100 år sedan Nathan Söderblom sammankallade det stora ekumeniska mötet i Stockholm 1925. Detta har redan börjat uppmärksammas på olika sätt och kommer så att göra under det kommande året. Ekumeniska året 2025 är ett gemensamt initiativ från kyrkorna som ingår i Sveriges Kristna råd med just Stockholmsmötet som ett huvudfokus.  Det blir både Bönevecka för kristen enhet nu i januari och Festival Ung Ekumenik med bland annat Biskoparnas ungdomsmöte i Stockholm i augusti i år. Nathan Söderblom sammankallade Stockholmsmötet i skuggan av det 1918 avslutade första världskriget och då som nu i ett mycket splittrat och oroligt världsläge.

Mötet kallades samman i enhetens tecken. Ett tecken som stod för enhet i kampen för fred och social rättvisa bland kristna kyrkor i världen. Det neutrala Sverige ansågs vara det lämpligaste landet för ett sådant möte. Stockholmsmötet kom att domineras av praktiska frågor kring just fred och socialrättvisa. Det var alltså kristendomens praktiska sidor som stod i fokus och inte lärofrågor som annars ofta varit fallet vid liknande möten. 

Svensk Kyrkotidning kommer att uppmärksamma det Ekumeniska året 2025 och vi kommer i mars att ägna ett helt temanummer åt det ekumeniska mötet i Stockholm. Övriga teman 2025 blir under hösten feministisk teologi och lite senare under året kommer ett nummer om psykisk ohälsa i församlingen med ett pastoralt fokus. Vi kommer också i varje nummer fortsätta vår diakonala satsning med artiklar om diakoni och diakonal forskning förutom de stående temanummer som vår och höst helt ägnas åt diakonala frågor. Vi kommer också under 2025 fortsätta publicera recensioner av intressanta böcker och avhandlingar inom företrädesvis det kyrkliga och teologiska fältet. Ett viktigt praktiskt arbetsredskap i predikoförberedelser och gudstjänstförberedelser i allmänhet har sedan länge för många kyrkomedarbetare varit Svensk Kyrkotidnings avdelning text & tolkning med skribenter från hela landet och från skilda inomkyrkliga traditioner. Vi kommer också från redaktionen fortsätta bevaka Svenska kyrkans skogsutredning (SKU 2024:02) och ha en fortsatt bevakning av samiska frågor och samiskt kyrkoliv. Vi startar i detta nummer med en artikel som ger nya perspektiv på just skogsutredningen och så även en artikel om en av de mest betydande samiska poeterna och en artikel om översättningen av Nya testamentet till sydsamiska.

För att till sist återvända till det ekumeniska året så kommer det som en verklig gåva i en tid så präglad av både krig och geopolitisk osäkerhet. Budskapet från 1925 om hopp, kristen enhet, fred och social rättvisa blir också en sändning, och inte minst en utmaning till oss, in i vår egen tid.

GÖRAN LUNDSTEDT

PDF

Comments are closed.